Touch Portugal - Portugalskie wina

Portugalskie wina

winiarnie Pomimo swojego małego rozmiaru, Portugalia jest 6-tym co do wielkości producentem wina na świecie. Jest to prawdopodobnie również kraj, w którym uprawia się najwięcej różnych lokalnych odmian winorośli - łącznie ponad 200. Jednocześnie Portugalia wytwarza stosunkowo mało win z "międzynarodowych" gron, takich jak Cabernet Sauvignon czy Syrah. Wiele osób, włączając i nas, wierzy, że właśnie to stanowi o sile tego kraju - najsmaczniejsze trunki to te, wytwarzane z lokalnych odmian. Polecamy wycieczkę po winnicach Portugalii - zapytaj o raport z ostatniej wyprawy.


Winnica Couteiro-Mor

Winnice, takie jak Couteiro-Mor w regionie Alentejo, wyznaczają drogę portugalskiej rewolucji winiarskiej. Ich wina, mimo iż owocowe i bezpośrednie - podobnie jak trunki z Nowego Świata - są jednocześnie wyjątkowo portugalskie w smaku. Znakomicie oddają charakter gron z półwyspu iberyjskiego, które tak dobrze rosną w gorącym i słonecznym regionie Alentejo. Couteiro-Mor to rodzinna, 300 hektarowa winnica niedaleko Montemor-O-Novo, w samym sercu Alentejo, która podjęła wyzwanie, aby produkować jedne z najlepszych win regionu. Ich rocznik 2001 Tinto Seleccionada zdobył ostatnio srebrny medal w Brukseli, a eleganckie Vale do Ancho uznane zostało przez czołowy portugalski magazyn winiarski jako najlepsze wino z Alentejo.

Wina czerwone:

Tinto - wino przeznaczone do codziennego picia. Jedno z tych, które konsekwentnie uznawane jest jako "najlepszy zakup" przez portugalskie czasopismo winiarskie "Revista de Vinhos". Wytwarzane z klasycznie iberyjskich gron Aragones, Castelao i Trincandeira. Pełne owocu i dobrze wyważonych tanin. Dobra wartość za tę cenę i coś, co trzeba spróbować zamiast wszechobecnych australijskich czerwonych trunków

Tinto, Colheita Seleccionada- dodatek gron Alicante Bouschet dodaje temu winu dodatkowego koloru i głębi, a cztery miesiące leżakowania w beczkach z francuskiego dębu nadały mu giętkości z nutą wanilii. Wspaniałe wprowadzenie do win regionu Alentejo i potencjalny zdobywca nagród.

Tinto, Reserva - Grono Alicante Bouschet to tzw. teinturer, czyli jedno z niewielu czerwonych gron, które mają czerwony, a nie biały sok. Udaje się wyjątkowo dobrze w Alentejo i jest wspaniałym gronem do mieszanek, zapewniając kolor i strukturę, tak jak w tym wspaniałym, leżakowanym w dębie winie. Owocowe i jednocześnie dyskretnie podparte w smaku dębem.

Vale de Ancho, Reserva - sztandarowe wino Couteiro-Mor - uznane za najlepsze wino z Alentejo przez wiodącego portugalskiego krytyka win. Wytwarzane z gron Aragones i Alicante Bouschet. Duże i odważne, ma potencjał, aby zostać ikoną portugalskiego wina. Dalsze leżakowanie tylko korzystnie wpłynie na jego smak. Dobrze jest przelać wino do karafki co najmniej na godzinę przed podaniem, aby móc w pełni docenić jego charakter i walory smakowe.


Winnica Pinhal da Torre

Rodzina Saturnino Cunha uważa, że terroir Alqueve w portugalskim regionie Ribatejo to wyjątkowe miejsce, głównie ze względu na aluwialne gleby i wysokie różnice temperatur, stwarzające idealne warunki do wytwarzania wyróżniających się trunków. I tak jest w rzeczywistości. Choć gleba i klimat to niezbędne elementy w procesie wytwarzania wina, Pinhal da Torre i inni producenci mają sporą przewagę nad konkurencją również w innym względzie - Portugalia to kraj posiadający największą liczbę różnych odmian winorośli, zupełnie nie znanych gdzie indziej w świecie winiarskim. Czy ktoś kiedykolwiek słyszał o gronach takich jak Fernao Pires czy Periquita poza granicami tego kraju? W Pinhal da Torre grona zbierane są i sortowane ręcznie, a prawie połowa produkcji jest ugniatana nogami w tradycyjnych lagares.

Wina białe:

Fernao Pires - wytwarzane z tradycyjnych portugalskich gron, świeże i aromatyczne wino idealne jako aperitif albo dodatek do ryb i skorupiaków (wymawia się fernao piresz).

Vinha do Alquevep - przyjemna, świeża, pełna smaku mieszanka dwóch portugalskich gron: Fernao Pires i Arinto. Wino wszechstronne, nadające się zarówno jako aperitif, jak i uzupełnienie smakowe do jasnych mięs czy dań rybnych.

Wina czerwone

2 Worlds - wino o pełnej strukturze, łączące w sobie to, co najlepsze ze Starego i Nowego Świata. Wytwarzane z mieszanki lokalnych gron Touriga Nacional i francuskich gron Cabernet Sauvignon. Ten specjalny trunek produkowany jest tylko w wyjątkowych rocznikach i w limitowanych ilościach. Dobre do picia już teraz, ale może leżakować przez kolejne 4-5 lat, zyska wtedy większą złożoność.

Ancestral - mieszanka gron Touriga Nacional, Arragonese i Periquita. Pełne wino o owocowym posmaku. Leżakowało najpierw w dębie przez rok, a potem w butelkach. Dobre do spożycia już teraz.

Touriga Nacional - wyprodukowane z parceli winorośli Touriga Nacional, rosnących na najlepszych gruntach. Eleganckie, pełne wino. Leżakowało przez 18 miesięcy w nowych beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu. Wspaniałe do picia.

Touriga Nacional/Syrah - pełne czerwone wino wytwarzane z wybranych gron Touriga Nacional i Syrah z najlepszych winorośli Pinhal da Torre. Ręcznie selekcjonowane owoce są fermentowane osobno, aby potem leżakować 18 i więcej miesięcy w nowym dębie. Nieklarowane oraz niefiltrowane.

Tradicional - ta mieszanka portugalskich odmian gron bez wygładzania i filtrowania to wspaniały wyraz tradycji i współczesności, która charakteryzuje wszystko to, co najlepsze w portugalskim winiarstwie. Leżakowało w dębie przed butelkowaniem.

Vinha do Alqueve, Red - ciekawa kompozycja Touriga Nacional i czterech innych gron ręcznie zbieranych oraz ugniatanych stopami w tradycyjnych lagares. Średniej ciężkości wino, które przed zabutelkowaniem dojrzewało 9 miesięcy we francuskich i amerykańskich dębowych beczkach.